2021. július 13., kedd

Időben el kell kezdeni az ingatlan értékesítését

Amikor a politika beleavatkozik egy gazdasági folyamatba, a legritkábban sül ki belőle valami jó. Így jártunk az ingatlanpiaccal is. Egy viszonylagos egyensúly volt az ingatlanpiacon. Volt megfelelő számú eladó ingatlan, megfelelő számú Vevő, és voltak a kialakult árak. Na ez az egyensúly borult a Családi Otthon Kedvezménnyel. A fiatal gyermekvállalók, akik amúgy terveztek 1- 2 gyermeket, a  kedvezményből csak annyit láttak, kaptak egy új lakást és vállalni kell 3 gyermeket. Az építőanyag áfája a lakásépítésre jogosult vállalkozónál maradt akik a fizetőképes árakhoz állították be a lakások m2 árát.

Később a falvakban is megemelkedtek a CSOK által manipulált árak.

A fiatalok persze, bérből és fizetésből nem tudták volna megvenni, kaptak hozzá hitelt. Ha egy szép napon kifullad ez a kedvezmény, vagy megszűnik, továbbá ha sokan és egyszerre akarják eladni lakásukat, persze olyan áron, amin hozzájutottak, pont akkor már nem lesz a lakásokra kereslet mi fog történni? Az ami ilyenkor szokott, visszafejlődnek az árak és újra kialakul az egyensúly.


Ma az irreális árakkal az Eladók egymást irritálják, senki nem tudja mik az árak? Eladók szempontjából, el szabad-e adni az ingatlant? Vevők szempontjából szabad-e irreális árat adni egy ingatlanért? Ez a nagyfokú bizonytalanság az ingatlanpiacra rossz hatással van. Ezen segít az eladott ingatlanok áraiból képzett értékbecslés, mely a NAV illetékhivatalánál nyilvántartott tényleges eladási adatokból van képezve. Amennyiben bizonytalan, kérje szakember segítségét! Aki eladásra szánta ingatlanát kezdje el hirdetni, mert nem lehet megjósolni meddig tart az értékesítés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.